Τι εξετάζει ένας Νευροψυχολόγος

O Νευροψυχολόγος είναι ένας ψυχολόγος ειδικευμένος στο πώς η συμπεριφορά και οι νοητικές δεξιότητες σχετίζονται με τις δομές και τα συστήματα του εγκεφάλου. Στην νευροψυχολογία η εγκεφαλική λειτουργία εκτιμάται μέσω της αντικειμενικής εξέτασης των νοητικών λειτουργιών. Πραγματοποιείται μία λεπτομερής αξιολόγηση των ικανοτήτων καθώς και των γνωστικών ελλειμμάτων ενός ατόμου, η οποία χρησιμοποιείται αργότερα στις σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την υγεία και τη φροντίδα του. Ο νευροψυχολόγος συνεργάζεται συχνά στενά με τους γιατρούς, κυρίως με νευρολόγους.

Τί αξιολογείται κατά τη διάρκεια μιας Νευροψυχολογικής Εξέτασης;

Μία τυπική νευροψυχολογική εξέταση περιλαμβάνει τη διερεύνηση των ακόλουθων νοητικών τομέων:
• Γενική Νοημοσύνη
• Προσοχή & Συγκέντρωση
• Ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών & Ψυχοκινητική ταχύτητα
• Μνήμη & Μάθηση
• Γλώσσα (έκφραση, κατανόηση)
• Οπτικο-χωρικές δεξιότητες
• Κινητικές δεξιότητες
• Επιτελικές λειτουργίες
• Διάθεση
• Προσωπικότητα

Παραδείγματα συνθηκών που αξιολογεί είναι:
Εγκεφαλικό. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά, τη σκέψη, τη μνήμη, και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου. Η αξιολόγηση βοηθά στον καθορισμό του βαθμού του εγκεφαλικού επεισοδίου
Νόσος του Πάρκινσον. Πρόκειται για μια προοδευτική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει διάφορα νευρολογικά προβλήματα.
Άνοια .Alzheimer, αγγειακή άνοια και άλλες μορφές άνοιας προκαλούν δυσλειτουργία στη μνήμη, την προσωπικότητα και τις γνωστικές ικανότητες. Μια εξέταση μπορεί να είναι σε θέση να προσδιορίσει το Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο.
Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις . Οι τραυματισμοί στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων. Η νευροψυχολογική εξέταση μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν ένας τραυματισμός επηρεάζει τιςγνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου όπως η μνήμη, η συγκέντρωση κ.α
Μαθησιακές δυσκολίες. Υπάρχουν πολλοί τύποι των μαθησιακών δυσκολιών. Μια νευροψυχολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το είδος της διαταραχής μάθησης, προκειμένου να αναπτύξουν ένα σχέδιο θεραπείας.
Τεστ Νοημοσύνης

Τί είναι οι Νευροψυχολογικές Δοκιμασίες (tests);
Κατά τη διάρκεια μιας νευροψυχολογικής εξέτασης καλείστε να απαντήσετε σε μια σειρά δοκιμασιών (tests). Οι νευροψυχολογικές δοκιμασίες εξετάζουν την ικανότητα του εγκεφάλου να φέρει σε πέρας μία λειτουργία , όπως είναι ο λόγος, η μνήμη, η μάθηση, η αντίληψη, η προσοχή, ο οπτικοκινητικός συντονισμός. Ορισμένες δοκιμασίες χρονομετρούνται, ενώ άλλες όχι. Διαφορετικές δοκιμασίες μετρούν διαφορετικές λειτουργίες και διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Κάποια λειτουργία είναι δυνατό να συνδέεται με ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου περισσότερο από άλλες.

Πότε κάποιος πρέπει να επισκεφθεί έναν νευροψυχολόγο

Ένας νευροψυχολόγος χρησιμοποιώντας διάφορα διαγνωστικά τεστ (δοκιμασίες γνωστικών λειτουργιών, που η κάθε μία μελετάει διαφορετικό λοβό του εγκεφάλου), βοηθάει στον εντοπισμό της εγκεφαλικής βλάβης και κατ επέκταση στον προσδιορισμό της διάγνωσης. Εγκεφαλικά, τραυματισμοί και ασθένειες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που ένα άτομο αισθάνεται, σκέφτεται και συμπεριφέρεται. Τα συμπτώματα που συνήθως υπάρχουν όταν κάποιος παραπέμπεται σε νευροψυχολόγο είναι:

• δυσκολίες μνήμης
• δυσκολία συγκέντρωσης
• έλλειψη προσοχής
• διαταραχές της διάθεσης
• μαθησιακές δυσκολίες
• δυσκολία εκτέλεσης εντολών
• δυσκολία αναγνώρισης οικείων προσώπων
• δυσκολία σωστής χρήσης οικείων αντικειμένων

Νευροψυχολογικός έλεγχος μνήμης

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση:

Λεωφόρος κηφισίας 5, Αθήνα

Τηλέφωνο επικοινωνίας:

6956549809, 2130325357

E-mail:

nataliveltsi@gmail.com

We are open:

Everyday 11 AM – 20 PM

Social links:

Ατομική Ψυχοθεραπεία

Αγχώδεις διαταραχές (διαταραχή πανικού,φοβίες, ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή, κ.α), Διαταραχές Διάθεσης (καταθλιπτικές, διπολικές και άλλες διαταραχές).

Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Οι ομάδες δημιουργούνται με θεματικές ενότητες (κρίσεις πανικού, αυτοπεποίθηση, διαχείριση άγχους κ.α) με σκοπό το κάθε μέλος της ομάδας να δει το πρόβλημα του μέσα απο τα μάτια των άλλων.

Συμβουλευτική Ζευγαριών

ζευγάρια που βρίσκονται μπροστά σε σημαντικές για τη ζωή τους αποφάσεις (δημιουργία οικογένειας, διαζύγιο, δυσκολία με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών κ.α)

Ναταλί Βέλτση

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΜSc – Πτυχιούχος τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Γνωστική Ψυχολογια και Νευροψυχολογία (Α.Π.Θ). Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.

Επικοινωνήστε μαζί μας για μία συνδριά

Κάθε συνεδρία διαρκεί 50΄

 • Κρίσεις Πανικού – Αλήθειες με τη Ζήνα

  Κρίσεις Πανικού – Αλήθειες με τη Ζήνα

  Δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκ 2015 | Αλήθειες με τη Ζήνα – 15.12.2015 Ανθρώπινες, επίκαιρες, καθημερινές ιστορίες, από μια διαφορετική οπτική. Άνθρωποι γνώριμοι και μη, μοιράζονται με τη Ζήνα Κουτσελίνη τις προσωπικές τους εμπειρίες, τη δική τους αλήθεια.

  Details
 • Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού στο σπίτι

  Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού στο σπίτι

  Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαΐ 2015 Η Νευροψυχολόγος Ναταλί Βέλτση στην εκπομπή “ελένη” μιλά για τον ερχομό του δεύτερου παιδιού στο σπίτι και για τα βήματα που χρειάζονται ώστε να μην διαταραχθεί η ψυχολογική κατάσταση του πρώτου παιδιού.

  Details
 • Οταν το αγόρι παίζει με κούκλες

  Οταν το αγόρι παίζει με κούκλες

  Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαΐ 2015 | Οταν το αγόρι παίζει με κούκλες (απο την εκπομπή “Ελένη”) Η Νευροψυχολόγος Ναταλί Βέλτση μιλάει στην εκπομπή “Ελένη” σχετικά με τον αν πρέπει να μας ανησυχεί η όχι όταν το αγοράκι μας πάιζει με παιχνίδια της αδερφής του.

  Details
 • Κρίσεις Πανικού- συμπτώματα- αντιμετωπιση (Μέρος β΄)

  Κρίσεις Πανικού- συμπτώματα- αντιμετωπιση (Μέρος β΄)

  Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουλ 2015 Η Νευροψυχολόγος Ναταλί Βέλτση σε ομιλία στο βιβλιοπωλείο Ιανός, εξηγεί τα συμπτώματα της διαταραχής πανικού, και τους τροπους αντιμετώπισης της.

  Details
 • Κρίσεις πανικού- συμπτώματα- αντιμετώπιση

  Κρίσεις πανικού- συμπτώματα- αντιμετώπιση

  Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουλ 2015 Η Νευροψυχολόγος Ναταλί Βέλτση σε ομιλία στο βιβλιοπωλείο Ιανός, εξηγεί τα συμπτώματα της διαταραχής πανικού, και τους τροπους αντιμετώπισης της.

  Details
 • Ψυχαναγκαστική-Καταναγκαστικη Διαταραχή (Ιδεοψυχαναγκαστική)

  Ψυχαναγκαστική-Καταναγκαστικη Διαταραχή (Ιδεοψυχαναγκαστική)

  Δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουν 2014 Τι ειναι η Ψυχαναγκαστική-Καταναγκαστική Διαταραχή? Ποια είναι τα συμπτώματα? Η Νευροψυχολόγος Ναταλί Βέλτση απαντά στη Χριστίνα Κανατάκη

  Details
 • Ναταλί Βέλτση- Ζευγάρι και καυγάς

  Ναταλί Βέλτση- Ζευγάρι και καυγάς

  Δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουν 2014 Η Νευροψυχολόγος Ναταλί Βέλτση συζητάει στην εκπομπή “Παρτε θέση ” για τη θεραπέια ζευγαριών.

  Details
 • Διατροφικές διαταραχές, Βουλιμικά επεισόδια, επεισόδια υπερφαγίας

  Διατροφικές διαταραχές, Βουλιμικά επεισόδια, επεισόδια υπερφαγίας

  Δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουν 2014 Η Νευροψυχολόγος Ναταλί Βέλτση συζητάει στην εκπομπη “Πάρτε Θέση” με τη Χριστίνα Κανατάκη για Διατροφικές διαταραχές , Βουλιμικά επεισόδια, επεισόδια υπερφαγίας. Ποια είναι τα σημάδια , πότε πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια.

  Details
 • Ναταλί Βέλτση -Έρωτας και εργασιακές σχέσεις

  Ναταλί Βέλτση -Έρωτας και εργασιακές σχέσεις

  Δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουν 2014 Απο την εκπομπή “Πάρτε Θέση” με την Χριστίνα Κανατάκη

  Details
 • Διπολική διαταραχή

  Διπολική διαταραχή

  Δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουν 2014 Η Νευροψυχολόγος Ναταλί Βέλτση συζητάει με τη Χριστίνα Κανατάκη για τη Διπολική Διαταραχή ,τα συμπτώματα και τη θεραπέια

  Details
 • Ζήλια:Είστε ο θύτης ή το θύμα

  Ζήλια:Είστε ο θύτης ή το θύμα

  Δημοσιεύτηκε στις 8 Μαρ 2013 Πώς εκδηλώνεται η ζήλια; Υποφέρουν περισσότερο οι άντρες ή οι γυναίκες; Υπάρχουν συγκεκαλυμένες μορφές ζήλιας; Πώς θα απαλλαγείτε από το ψυχοφθόρο συναίσθημα είτε ζηλεύετε είτε σας ζηλεύουν; Η Ναταλί Βέλτση νευροψυχολόγος αναλύει τα sos της ζήλιας καλεσμένη της Χριστίνας Κανατάκη στην εκπομπή Πάρτε Θέση της TV100

  Details
 • Καταθλιψη:Μάθε τα σημάδια και νίκησε την-Πάρτε Θέση

  Καταθλιψη:Μάθε τα σημάδια και νίκησε την-Πάρτε Θέση

  Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιαν 2013 Η Ναταλί Βέλτση,νευροψυχολόγος,συζητάει με τη Χριστίνα Κανατάκη στην εκπομπή Πάρτε Θέσ της Tv100 για την καταθλιψη Εντοπίστε τα σημαδια και βοηθήστε τον εαυτό σας και τους γύρω σας να τα νικήσουν

  Details
Παρουσιάσεις