Νευροψυχολογικός έλεγχος μνήμης
Πολύ συχνά καταφθάνουν στο γραφείο ενός νευροψυχολόγου ασθενείς που είναι σε προχωρημένο στάδιο άνοιας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ίδιοι οι πάσχοντες ή οι συγγενείς τους δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στα προειδοποιητικά σημάδια της άνοιας. Ο άνθρωπος που αρχίζει να ξεχνάει συχνά ντρέπεται γι αυτό κρύβοντας το από τους συγγενείς του ή παραπλανώντας τον ίδιο του τον εαυτό, μέχρι να είναι αργά
Η άνοια είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου κι αυτό καθιστά δυσκολη εώς και αδύνατη την πλήρη θεραπεία της. Παρ όλα αυτά εάν εντοπιστεί νωρίς , ο πάσχοντας έχει σημαντικά μεγάλες πιθανότητες να προλάβει την εξέλιξη της νόσου και την μείωση της λειτουργικότητας του ιδίου, κερδίζοντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Άνοια δεν σημαίνει ξεχνάω μόνο παλιές πληροφορίες, και αυτό είναι που μπερδεύει τους πάσχοντες ή τους συγγενείς τους. Η μνήμη μας επιτελείται από το στάδιο της καταγραφής μιας πληροφορίας, της αποθήκευσης και της ανάκληση της, της ανάσυρσης της δηλαδή από την μνήμη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να μην έχει κανένα πρόβλημα στην ανάκληση, στο να ανασύρει δηλαδή πληροφορίες που αποθηκεύτηκαν στην μνήμη του παλαιότερα, αλλά να έχει πρόβλημα στο να αποθηκεύσει καινούριες πληροφορίες. Άλλοι ασθενείς μπορεί να αποθηκεύουν πληροφορίες αλλά να δυσκολεύονται να τις ανασύρουν από τη μνήμη τους, παρ όλα αυτά όταν καλούνται να αναγνωρίσουν την πληροφορία ανάμεσα από άλλες να το καταφέρνουν με μεγάλη επιτυχία, γεγονός που δείχνει ότι το πρόβλημα είναι στην ανάκληση και όχι στην αποθήκευση.
Οι δοκιμασίες που μετρούν την πιθανότητα εμφάνισης ή πιθανής ύπαρξης άνοιας εστιάζουν στην σύντομη μνήμη (βραχύχρονη μνήμη), στην μακρόχρονη μνήμη καθώς και στην λειτουργία της αποθήκευσης, της ανάκλησης και της αναγνώρισης πληροφοριών.